• Parzenie kawy

    Parzenie kawy

    To, w jaki sposób będzie smakowała filiżanka Twojej ulubionej małej czarnej zależne jest przede wszystkim od takich kwestii jak sposób jej zaparzenia. Wśród dostępnych metod przygotowywania kofeinowego naparu znajduje się cała masa sprawdzonych receptur oraz najlepszej klasy sposobów, jakie zalecane są przez doświadczonych baristów – specjalistów w dziedzinie przyrządzania kaw.http://exitplan.pl/ Warto teraz po krótce przybliżyć nieco najbardziej rozpowszechnione metody przyrządzania małej czarnej.

    Wśród tych sposobów, jakie warte są wyszczególnienia należy popatrzeć na metodę filtracyjną. Mowa tu o specjalnym naczyniu, w jakim znajduje się filtr, mający przefiltrowywać kawę. Wszystko odbywa się po włożeniu do tego zbiorniczka odpowiednio do tego celu przeznaczonego papieru. Nie zapominajmy, że taka metoda przygotowywania tradycyjnej kawy jest znakomita dla ludzi, którzy doceniają delikatność kawy i raczej przepadają za niekoniecznie wyrafinowanym, zaś lekkim i łagodnym typem kawy.

    Parzenie kawy

    Z reguły tak zaparzona kawa nie posiada żadnych dodatków, a zatem bez mleka, bez śmietanki i bez cukru. Kolejna kwestia to czas niezbędny do zaparzenia takiej kawy, aby była w idealnym stanie. Zazwyczaj uznaje się z optymalne od trzech do pięciu minut. Od dziewiętnastego stulecia na rynku dostępne jest natomiast charakterystyczne urządzenie, jakim jest syfon. Co to takiego? Otóż jest to doskonały przyrząd niezbędny do przyrządzania kawy na wzór skandynawski.

    Warto wiedzieć, że dzięki temu sprzętowi udaje nam się uzyskać napar bardzo czysty, przejrzysty praktycznie jak z wyżej przybliżonego urządzenia filtrowego. Jedyna różnica polega na tym, że z syfonu kawa jest prawdziwie pachnąca, mocno aromatyczna, pełna i mocna. Wystarczy zaledwie dwie minuty, aby uległa zaparzeniu w stan idealny do degustacji i sączenia. Jeszcze inny sposób opiera się natomiast na zastosowaniu filtru ceramicznego. Jest to bardzo modne zwłaszcza dzisiaj.

    To nowocześniejszy sposób niż filtr wyżej wspomniany. Wystarczy na takie parzenie zaledwie 2 – 3 minuty. Jeszcze co innego to przyrządzanie kawy z aeropressu. Jest to sprzęt, jaki służy kawoszom od kilkunastu lat. Jest idealnym wariantem do przygotowywania intensywnego w aromacie i bardzo mocnego z reguły naparu kawowego. Coś, co warte jest szczególnego wyróżnienia to również kafeteria czyli metoda jaka pozwala na oddzielenie napoju – naparu kofeinowego bezpośrednio od części fusiastej. Na koniec jeszcze wspomnienie o mocca. Mocca to termin określający włoskie pojęcie. Jest to nic innego jak uzyskiwanie kawy niemal do złudzenia podobnej do tradycyjnego espresso. Osoby, które chcą parzyć kawę klasycznie, traktując tę czynność jako swego rodzaju metodę rytualną warto aby skorzystali z tygielka umożliwiającego parzenie kawy po turecku.

    PQQ



Comments