• Predyspozycje

    Barista to zawód, którego trzeba się po prostu nauczyć poprzez zgłębianie tajników, trików i wiedzy.Predyspozycje Aby zostać dobrym baristą należy bardzo dużo praktykować. Mistrzowski poziom osiągniemy nie tylko przy samej teorii ale przede wszystkim dzięki nauce na własnych próbach i błędach. Na sukces w tym obszarze składa się przede wszystkim bardzo ciężka i konsekwentna praca, oraz ponadprzeciętne zainteresowanie światem kawy, jednak pomocne będą do wykonywania zawodu też pewne predyspozycje. Trzeba pamiętać, że barista jest połączeniem naukowca-eksperymentatora ze względu na ciągłe eksperymentowanie i łączenie smaków oraz aromatów, kipera i perfumiarza, gdyż zarówno smak jak i zapach są niezwykle istotne i tylko udane połączenie smakowozapachowe gwarantuje sukces, a ponadto cukiernika bo spożywa się również oczami – dobra kawa musi kusić już wizualnie, zachęcać do spróbowania.

    Barista w swojej pracy ma olbrzymi materiał z którym pracuje, warto pamiętać, że ilość aromatu w kawie jest równa około 1000, w winie dla porównania aromatów jest tylko 400.

    Predyspozycje

    Dobry barista musi je odpowiednio wydobyć i uwypuklić, a nie zdusić i zadeptać zbędnymi dodatkami. Na początku może się to zdawać bardzo skomplikowane, jednak rozpoznawania smaków i zapachów można się nauczyć poprzez ciągłe próbowanie i testowanie, czy uczestniczenie w cupingach. Można również wykorzystać swoje umiejętności na przeróżnych konkursach, takich jak na przykład Cup Tasters, czyli zawodach w rozpoznawaniu różnic pomiędzy filiżankami z kawą. Trzeba pamiętać, że dobry barista to taki, który wsłuchuje się w oczekiwania klientów, i ponad własne ambicje ceni ich życzenie, prezentując przy tym nienaganną kulturę pracy oraz kulturę osobistą.



Comments