Aromat a przechowywanie
Kawa, zarówno ta w pełnych ziarnach, jak i ta zmielona, jest niezwykle aromatycznym produktem spożywczym, co zawdzięcza 0,1 procentowi lotnych zapachów zawartych w sobie.

Ziarna kawowca są niezwykle delikatne, więc przechowywanie ich ma niezwykle istotny wpływ na jakość oraz zachowanie zapachu i aromatu.jersey bawełniany Kawę należy przede wszystkim chronić przed jej głównym zabójcą, jakim jest tlen.duolife To właśnie poprzez kontakt z tlenem kawa traci swe wyjątkowe wartości aromatyczne i smakowe.
Należy więc zadbać o prawidłowy sposób jej przechowywania - najlepiej znaleźć do tego celu suche, ciemne i chłodne miejsce. Warto wyposażyć się w słoik o szczelnej pokrywie wyposażonej w silikonową uszczelkę. Po ekspozycji na światło dzienne oraz otwartą przestrzeń, kawa zachowuje swoje właściwości maksymalnie dwa tygodnie. Po tym czasie staje się bardzo mało aromatyczna, pozbawiona smaku. Ponadto tłuszcze i olejki zawarte w kawie bardzo szybko ulegają zjełczeniu.