Kawa a zdrowie
Wokół kawy narosło już tak wiele mitów i kontrowersji, że trudno jest jasno i bezapelacyjnie opowiedzieć się po jednej stronie.

Opinie o szkodliwości kawy, powtarzane do znudzenia przez lekarzy, wynikają między innymi z zawartości kofeiny odpowiedzialnej za nadciśnienie oraz choroby serca.roboty żelbetowe Jednakże współczesni badacze kładą nacisk na pozytywne aspekty wynikające z picia kawy (tyczy się to oczywiście umiarkowanych ilości).wycena nieruchomości cennik

Naukowcy dowodzą, iż kawa zawiera spore ilości polifenoli odpowiedzialnych za zwalnianie procesów starzenia organizmu, zapobiegających odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Polifenole zmniejszają ponadto ryzyko chorób miażdżycowych, chorób serca, a nawet udaru mózgu, słynąc ponadto ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbaketryjnych. Warto pamiętać, że kawa zaczyna działać tuż po wypiciu - wtedy to podnosi ciśnienie we krwi oraz poziom katecholamin, nasila produkcję moczu w nerkach i soków trawiennych w żołądku.
https://sklepswanson.pl/pl/p/Kenay-Witamina-C-Liposomalna-o-smaku-pomaranczowym-250-ml/423