Kawa z kawiarki
Przyrządzić kawę możemy na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest z pewnością uzyskiwanie naparu z kawiarki. Należy pamiętać, aby do kawiarki wsypać świeżo paloną i zmieloną na chwilę przed parzeniem kawę.instalacje gazowe lpg Bydgoszcz Pod żadnym pozorem nie może być to kawa długo przechowywana w zakamarkach kuchennej szafki, taka bowiem nie ma już aromatu, a jej przydatność jest co najmniej wątpliwa, bowiem zmielona kawa bardzo szybko jełczeje.http://bratbud.szczecin.pl
Kawa do kawiarki powinna być wypalana odrobinę lżej, niżeli ta, która używana jest na espresso, jednakże ciemniej niż na dripa czy aeropres. W kawie parzonej w kawiarce idealnie sprawdzą się więc nuty wyraziste i niezbyt kwaśne, raczej słodkie, takie jak Etiopia Gelana Abaya czy miodowa Burundi Muruta.
Przy wyborze kawiarki należy zwrócić uwagę, by nie była ona zbyt duża - optymalna pojemność to około 200 ml. Przy większych kawiarkach proces parzenia trwa zbyt długo, co wpływa na smak końcowy.