Kawa z kawiarki
Przyrządzić kawę możemy na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest z pewnością uzyskiwanie naparu z kawiarki. Należy pamiętać, aby do kawiarki wsypać świeżo paloną i zmieloną na chwilę przed parzeniem kawę. Pod żadnym pozorem nie może być to kawa długo przechowywana w zakamarkach kuchennej szafki, taka bowiem nie ma już aromatu, a jej przydatność jest co najmniej wątpliwa, bowiem zmielona kawa bardzo szybko jełczeje.na czym polega upadłość konsumencka
Kawa do kawiarki powinna być wypalana odrobinę lżej, niżeli ta, która używana jest na espresso, jednakże ciemniej niż na dripa czy aeropres. W kawie parzonej w kawiarce idealnie sprawdzą się więc nuty wyraziste i niezbyt kwaśne, raczej słodkie, takie jak Etiopia Gelana Abaya czy miodowa Burundi Muruta.
Przy wyborze kawiarki należy zwrócić uwagę, by nie była ona zbyt duża - optymalna pojemność to około 200 ml. Przy większych kawiarkach proces parzenia trwa zbyt długo, co wpływa na smak końcowy.
hosting stron